Trojský kůň

V Rusku se brzy odehraje něco podobného jako v Turecku po nevydařeném puči armády proti prezidentovi v roce 2016. Jen to může mít daleko dramatičtější rozměr.

V Rusku, s jeho zakořeněnou tradicí absolutních vládců, se pokusem o vojenský puč, buď car odstraní (Mikuláš II, Chruščov, Gorbačov) nebo začnou padat hlavy odpůrců (častější příklad). Z ruské historie známe i drastickou podobu stalinistických čistek a procesů ve třicátých letech. Záleží na tom, kolik času a sil současnému ruskému diktátorovi ještě zbývá a jaký zvolí postup. Uvidíme, jestli se mu Rusko nerozpadne pod rukama. To by Putina jistě stálo „hlavu“. Taková je ruská „historická“ tradice. Putin to samozřejmě chápe. Ví, že teď musí zrádce exemplárně potrestat. Jeho pomsta všem skutečným (i domnělým) zrádcům bude provedená v putinovském stylu. Doposud Putin nechal vraždit jednotlivé zběhlé agenty, novináře, opoziční politiky, oligarchy, … Teď uvidíme, jak zareaguje, když byl vystavený osobnímu ohrožení. Putin má totiž k dispozici soukromou armádu. Jmenuje se FSO.

V článku z deníku N jsou uvedená některá důležitá jména z nejužšího ruského vedení, která mohou být v ohrožení. Vzhledem k tomu, že se jedná o členy ruské bezpečnostní rady (FSB, GRU, armády, rozvědky atd.) bude v Rusku horko. A to horko se dotkne i ruských oligarchů. Ostatně ti už nějakou dobu vypadávají z oken.

Takový je zkrátka ten „krásný“ ruský svět, který Putin, Prigožin, Borotnikov, Patrušev, Medveděv, Lavrov, But (a další) nyní reprezentují. To je ten ruský svět, kterému se  konzumenti ruských dezinformací po celém světě (i u nás) tolik klaní. Nic inspirativního ani obdivuhodného, ale na tom obraze ruských válečných zločinců opravdu není.

 

———————

citace z článku: Kdo zradil Prigožina? A co teď udělá Putin, který toho prohrál nejvíc? Odpovídáme na klíčové otázky, Lenka Procházková, Jan Wirnitzer, Deník N, 25.6.2023

Naopak mlčením se nechtěně zviditelnili i někteří členové bezpečnostní rady Ruska – jen pět z dvanácti nahlas vyjádřilo podporu Putinovi. Mezi nimi chyběl šéf FSB Bortnikov, pro Putina důležitá osoba, ale i Nikolaj Patrušev, hlava Bezpečnostní rady.

Loajalitu ruskému vůdci veřejně nedemonstroval ani šéf prezidentské administrativy Anton Vajno. Také on je stálým členem Bezpečnostní rady. Ale ani člen prezidentské administrativy, jindy na sítích velmi aktivní Sergej Kirijenko, ani jeho kolega Alexej Gromov.

Hrobové mlčení hraničící s neutralitou zachovávala i ruská vláda v čele se svým předsedou Michailem Mišustinem. Mlčel i ministr zahraničí Sergej Lavrov a velitel Ruské gardy Viktor Zolotov. Kupodivu žádné vyjádření během soboty nevydala ani hlásná trouba kremelské propagandy, šéfka mediálního impéria RT Margarita Simoňjan.

———————————

Dále doporučujeme k přečtení:

Putin rozjel čistky. Obávaný generál byl zatčen, ani rodina neví, kde se nachází  – Martin Novák, Aktuálně.cz, 29.6.2023

Odpuštění Prigožinovi bude Putina stát krk. Tak to v Rusku chodí, Jiří X. Doležal, Fórum24, 30.6.2023

bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn v rozhovoru pro Právo říká: Prigožinova vzpoura zlomí Putinovi vaz   – Oldřich Danda, Právo, 1.7.2023

Prigožina prý drží v Moskvě. Po vzpouře se měl osobně setkat s Putinem, ĆTK, Forum 24 monitor, 10.7.2023

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika